2010. június 24., csütörtök

CHamp Projekt és az EMAS Kerekasztal


Negyedszerre ült össze az EMAS Kerekasztal 2010. június 10-én Balatonszárszón, hogy megosszák tapasztalataikat, elősegítsék az egymás közötti kommunikációt a magyarországi EMAS-regisztrált szervezetek, akkreditált hitelesítők, és az illetékes szervek.
Az EMAS-Kerekasztal az AUDI Hungária Motor Kft. kezdeményezésére jött létre még 2007-ben, és ezt követően minden évben sort kerítettek az illetékesek arra, hogy megvitassák a témában felmerülő legfőbb kérdéseket.
Az idei évben a Balatoni Integrációs Közhasznú Nonprofit Kft. látta el a vendéglátó szerepét a Balaton térségében, az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőség (OKTVF), a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM), a Nemzeti Akkreditáló Testület (NAT) segítségével. Minderre egy nemzetközi projekt adott lehetőséget és keretet (röviden Champ projekt), amelynek a célja a környezetirányítási rendszerek népszerűsítése helyi önkormányzatoknál (mint pl. EMAS vezetési és hitelesítési rendszer) az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás elősegítése során.
A rendezvényen hazai és nemzetközi előadók bemutatták az elmúlt időszak területüket érintő legfőbb történéseit és eredményeit: az új EMAS III. rendelet szerinti szabályozás megvalósítását a gyakorlatban, akkreditálás területén, jogszabályi könnyítéseket. Továbbá megvitattak olyan jelentős kérdéseket, mint az EMAS hitelesítés hangsúlyosabb figyelembevétele a környezetvédelmi támogatásoknál, valamint az EMAS nagyobb elismertsége jogi szabályozásokban, így a hatósági ellenőrzések, és engedélyezések területén. Ezek a kérdések a hazai EMAS III. rendeletének jogharmonizációja kapcsán bírtak különös jelentőséggel.
Ezen kívül, a szervezetek számára lehetőség nyílt arra, hogy mindennapi gondjaikat és tapasztalataikat megosszák egymással, és hasznos tanácsokat kapjanak a jövőben várható feladatokat illetően.
Kerekasztal résztvevői az alábbi területekről érkeztek: hatósági oldal (Minisztérium, Főfelügyelőség, NAT), hitelesítők, tanúsított illetve tanúsítás iránt érdeklődő szervezetek az autógyártás - autóipar (Audi Hungária Kft., Mercedes-Benz Manufacturing Kft., FAG Magyarország Kft., LUK Savaria Kft.), papíripar (Hamburger Hungária Kft.), kutatás-geofizika (Elgoscar-2000 Kft.), szolgáltatás - tanácsadás (KÖVET Egyesület, Premed Pharma Kft., Balatoni Hajózási Zrt.), hulladékgazdálkodás (Büchl Consult Kft.), bank szektor (MNB), önkormányzatok (Miskolc, Győr, Siófok) és nem utolsó sorban mint házigazda – egy fejlesztési ügynökség a Balatoni Integrációs Közhasznú Nonprofit Kft.
A rendezvénysorozat oldott, baráti hangulatban zajlott, így kiválóan alkalmasak voltak arra, hogy a rendszer különböző szereplői közelebb kerüljenek egymáshoz, megismerjék egymás nézőpontját, elvárásait, és közösen gondolkodva lépjenek előre a hazai EMAS rendszer fejlesztésében a rendszerszemléletű környezetvédelem megvalósításában.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése