2011. július 14., csütörtök

Határ menti térségek versenyképességének javítása Magyarországon és Horvátországban


Keszthelyen a Balatoni Múzeum adott otthont annak a nemzetközi rendezvénynek 2011. június 9-én, amelynek középpontjában az érintett határtérség együttműködésének, egészségturisztikai potenciáljának egymást kölcsönösen kiegészítő fejlesztésének megvalósítására keresték a szakemberek a választ.
A rendezvény résztvevői különböző területekről érkeztek – önkormányzat, civil-társadalmi szervezet, kistérségi fejlesztési társulás, egyetem, hotelek, turizmusban érdekelt szervezetek.
Megállapítást nyert, hogy az országos fejlesztési dokumentumok legfontosabb eredménye, hogy az ország gyógyvízkincse a területfejlesztés szolgálatába állítandó erőforrások közé került. További fontos lépés volt, hogy az évtized közepére létrejöttek az országban a gyógytérségek és pontosan definiálták az egészségturizmus alágazatait is, úgymint a gyógyturizmus, a wellness turizmus, medical wellness és spa. A társadalmi-gazdasági feladatok végrehajtásával párhuzamosan, azokkal együtt kell a környezetvédelem problémáit megoldani.
Ahogy Európa más területein, úgy a Balaton Régióban is tetten érhetőek bizonyos kedvezőtlen környezeti folyamatok, amelyek mögött általában a gazdasági-társadalmi-természeti egyensúly rövid távú gondolkodás miatti eltolódása áll. Ezzel párhuzamosan a régióban megjelent a felelősségteljes szemlélet, amely megfelelő szakértelemmel és forrásokkal párosítva képes a fenntarthatóság érvényesítésére. Ezt az utóbbi másfél évtizedben több eredmény is igazolta. A Balaton érzékeny környezeti rendszerében fontos a fejlesztések összehangolására, nyomon követésére képes fenntarthatósági térségi menedzsmenti és tervezési tevékenység kialakítása, amelyet az integrált környezeti irányítási rendszerek megvalósítása tud szolgálni. Ezért a konferencián különösen hangsúlyt kapott a CHAMP (Kezdeményezés a Települések Fenntartható Fejlesztése érdekében Helyi Válaszintézkedések az Éghajlatváltozás Kihívásaira) projekt és eredményeinek a bemutatása.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése